Varför Biogas?

Ett ekonomiskt, 100% fossilfritt drivmedel med schyssta produktionsvillkor på svensk landsbygd…

En biogasbil har exakt samma egenskaper som en vanlig bil – med den viktiga skillnaden att Biogas är 100 procent förnybart och cirka 4 kronor billigare per liter än bensin och diesel. Biogasen produceras lokalt och genererar lokala arbetstillfällen på den svenska landsbygden. Vid en efterkonvertering eller vid nybilsköp blir bilen dessutom skattebefriad i 5 år. Därefter erläggs en mycket låg årlig fordonsskatt som baseras på utsläpp av koldioxid.

 En biogasbil kostar från 15 000 kr och uppåt. Dessutom kostar biogas 4 kr mindre per liter än fossil bensin eller diesel. Ett fossilfritt och billigt resande!

…med god säkerhet…

När det gäller säkerhet är gasfordon minst lika säkra som andra fordon. Metangasen är giftfri och har en högre antändningstemperatur än kommersiella flytande drivmedel. Det krävs även en väldigt specifik blandning av metan och luft för att den ska kunna antändas. Gasen är även lättare än luft och stiger därför uppåt vid läckor och blandas snabbt ut till ofarliga nivåer. Risken för brand och explosion vid olyckor blir därför låg. Om gastanken utsätts för värme eller tryck finns säkerhetsventiler som släpper ut gasen. För att förbättra säkerheten ytterligare genomförs regelbundna besiktningar av gastankarna från och med år 2018.

 Den farligaste komponenten i en gasbil är bensintanken – där finns både syre och bränsle – i gastanken finns bara bränsle.

…och reservtank/hybriddrift för pålitlighet.

Alla personbilar för biogas har även en bensintank vilket gör att man utan problem kan köra där det inte finns några gastankställen. En modern gasbil går att köra på biogas utan problem även kalla vinterdagar. Beroende på bilmodell så används även små mängder bensin för motorstart och smörjning av motorn.

☘ Biogasbilarna går dessutom att få med 4-hjulsdrift och dragkrok – perfekt för oss som bor på landet!

Nya tankställen kommer hela tiden – slipp räckviddsångest!

Även om alla biogasbilar kan köras på bensin så blir det varje år lättare att alltid kunna tanka biogas. I Gävleborgs län planeras nu nya tankstationer för lokalproducerad biogas i Sandviken, Gävle, Hofors, Bollnäs och Söderhamn. Även i Falun och Hudiksvall är tankstationer på gång.

Här hittar du nuvarande tankstationer: Här kan du tanka